pátek 17. srpna 2012

Po stopách spisovatelů ♠2


Je tu druhý příspěvek do tohoto "meme". V druhém příspěvku se podíváme na zoubek... !=)

Detektivky jsou podle mě taky velice zajímavé a já je mám osobně docela ráda. Nejvíce jsem jich četla od britského spisovatele Dicka Francise...

 
Dick Francis
Dick Francis se narodil 31. října 1920 ve Walesu a zemřel 14. února 2010 na Kajmanských ostrovech. Byl to britský žokej, novinář a spisovatel detektivních románů.

V roce 1939 narukoval do Královského letectva a ve druhé světové válce byl nejprve leteckým mechanikem, později pilotem bombardéru.

Roku 1948 se stal profesionálním žokejem, kterým byl až do roku 1956. Během své kariéry vyhrál značné množství dostihů (více než 300) a v sezóně 1953/1954 se stal žokejem šampiónem.

Po ukončení jezdecké kariéry se stal sportovním novinářem London Sunday Express, kde se věnoval dostihům. Redaktorem tohoto časopisu zůstal až do roku 1973. Od roku 2000 žil na Kajmanských ostrovech.


 
"Skutečný důvod proč jsem byl žokejem, není možné hledat ve svobodě, přátelství nebo cestování, toho jsem si užil dost, není to ani uspokojení z vyhraných závodů a není to ani z důvodu zdroje obživy, kdybych byl milionář, byl bych stále žokejem. Důvodem je prostý fakt, že mám rád koně, mám rád rychlost a výzvu závodit. "
Dick Francis 


Od roku 1962 vydával jednou ročně novou knihu, svoji spisovatelskou činnost přerušil po smrti své ženy (v roce 2000), další román vydal v roce 2006 a následující tři napsal v letech 2007–2010 spolu se svým synem Felixem.

Dick Francis získal mnoho ocenění:
  • Řád britského impéria (1984, 2000),
  • Zlatá dýka Britské asociace detektivních autorů (1980)
  • Cartierova diamantová dýka za detektivní tvorbu (1990)
  • Tři ceny Edgara Allana Poea (1970, 1981, 1996) Dick Francis je jedinou osobou, které byla udělena prestižní cena více než jednou.

Díla
Francisovy knihy jsou bestsellery v mnoha zemích, byly přeloženy do více než 30 jazyků, včetně všech evropských jazyků, japonština, korejština, Tchaj-wanu, Bantu, a několik dialektů Čínštiny.

Všechny jeho detektivky se zabývají dostihovým sportem, hlavní hrdina s ním má vždy něco společného buď přímo (trenér, žokej, funkcionář…) nebo nepřímo (novinář, pilot mezi závodišti). Ve více příbězích (Poslední šance, Bič, V nemilosti, Rozkazem) vystupuje Sid Halley, jemuž zranění ukončí jezdeckou kariéru a který se následně stává vyšetřovatelem.


Před nějakou dobou jsem pár jeho knih také četla. Líbilo se mi to prostředí kolem koní a ta detektivní atmosféra. Příběhy Dicka Francise mě rozhodně dokázaly upoutat...





Drahý čas (Rat Race, 1970)
Matt Shore, pilot aerotaxi, o dostizích mnoho neví, ale když se spřátelí s překážkovým šampionem Colinem Rossem, zamiluje se do jeho sestry Nancy a pozná poněkud prostomyslného lorda Wessexe - vřítí se s nimi do průšvihu. Matt zkrátka neumí zůstat stranou a to ani tehdy, když ví, že se z jeho protivníka stal vrah a před další vraždou se nezastaví.




Oheň a bič (For Kicks, 1965) 
Anglickému dostihovému sportu hrozí nebezpečí dopingu. Mladý australský farmář a majitel dostihové stáje Daniel Roke se sice domnívá, že jeho osoby ani jeho vlasti se to netýká, ale nabídku, aby zkusil vypátrat, co se vypátrat dá, přijme. Vzdává se poklidného života na rodinné farmě a nastupuje nebezpečnou dráhu soukromého detektiva, aby odhalil neznámou gangsterskou organizaci. Netuší však, jakých zločinů se jeho protivník dokáže dopouštět na koních i na lidech, a jak dlouhé a úmorné pátrání, při kterém musí přežít ponižování a nejednou nasadit i vlastní život, ho vlastně čeká.



Nervy (Nerve, 1964)
Rob Finn se tak trochu odrodil, všichni jeho blízcí jsou totiž hudebníci, a vynikající, on jezdí překážkové dostihy. A protože snad nezná strach, dostává koně spíš problematické než úspěšné. Ale i na něho se usměje štěstí, i on dostane šanci být na špičce. Jenomže tím horší je pád a celá dlouhá série porážek na koních, kteří s jinými vítězí. O Robovi se šušká, že "ztratil nervy", i sám tomu začíná věřit a hroutit se. Ale pak si uvědomí, že není první vyřazený žokej, že za tou řádkou jezdeckých tragédií něco je... Od podezření k důkazu je však daleko a za každý krok na této cestě se draze platí.



A co vy? Čtete taky občas někdy detektivky? Setkali jste se už s tímto autorem?


* zdroj obrázků - google.cz
* zdroj informací o spisovateli - dick-francis.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat